ПРИНЦИП ВЗАЄМОДІЇ З НАСЕЛЕННЯМ НА ЗАСАДАХ ПАРТНЕРСТВА В ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ: ГЕНЕЗА СТАНОВЛЕННЯ ТА НАПРЯМИ РЕАЛІЗАЦІЇ - Зозуля, Євген Вікторович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Статтю присвячено дослідженню актуальних питань сутності й механізмів реалізації принципу взаємодії з населенням на засадах партнерства в діяльності Національної поліції України. Простежено генезу становлення, формування та розвитку взаємодії правоохоронних органів з населенням, громадами у сфері охорони правопорядку в умовах державотворення в незалежній Україні. Здійснено аналіз нормативно-правової бази, яка стала підґрунтям взаємодії органів міліції та населення щодо участі громадськості в охороні порядку й боротьбі зі злочинністю. Виокремлено низку форм і методів роботи, застосування яких суттєво посилило б ефективність співробітництва поліції та громадян (суспільства) у протидії злочинності, захисті прав, свобод і законних інтересів громадян на сучасному етапі діяльності Національної поліції України. Охарактеризовано можливості налагодження результативної взаємодії з міжнародними партнерами щодо запровадження дієвих механізмів реалізації принципу взаємодії з населенням на засадах партнерства в діяльності Національної поліції України. Сформульовано висновок про необхідність подальшої системної діяльності у формуванні єдиної стратегії і тактики на рівні органів державної влади й органів місцевого самоврядування, МВС України, Національної поліції України, яка б дозволяла ефективно впроваджувати принцип взаємодії з населенням на засадах партнерства в діяльності поліції.