ПРО ДЕЯКІ УРОКИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ В КОНТЕКСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Колб, Олександр Григорович; Кухтей, Ростислав Адамович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті проаналізовано відкриті дані про подолання наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, яка сталася у квітні 1986 року. Визначено деякі детермінанти, які сьогодні впливають на стан та ефективність екологічної безпеки в Україні, а також на рівень національної безпеки взагалі. На підставі опрацьованих наукових розробок з’ясовано, що катастрофі на ЧАЕС можна було запобігти за умови, що представники радянської влади не виявили б кримінальної безвідповідальності та вжили б своєчасних заходів для її недопущення. Авторами констатовано, що забезпечення екологічної безпеки України в сучасних умовах є важливою проблемою, а також невід’ємним складником стійкого економічного й соціального розвитку нашої країни та захисту від потенційних і реальних загроз з урахуванням тих історичних уроків, що зумовлені трагедією на Чорнобильській АЕС у 1986 році.