ЩОДО СУТНОСТІ ПРАВОВИХ ПРИНЦИПІВ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ ПОЛІЦЕЙСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Сахно, Артем Петрович; Ковальчук, Юлія Миколаївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті проаналізовано правові принципи в адміністративній поліцейській діяльності. Підкреслено значення правових принципів, які виступають в якості своєрідних «нервових центрів права», оскільки їх сутність полягає у закріпленні в змісті правових актів керівних вимог, яким повинні відповідати і підкорятися усі правові норми, щодо яких принципи мають пріоритет. Проаналізовано концепцію існування доктринальних принципів, які є частиною правової системи, але перебувають поза межами правової норми, варта уваги. Обґрунтовано потребу щодо доповнення розділу ІІ Закону України «Про Національну поліцію» низкою принципів. Наголошено на важливості принципу науковості, який, будучи заснованим на сучасних досягненнях юридичної науки, має відображати об’єктивні напрямки розвитку адміністративної поліцейської діяльності. Звернуто увагу на актуальність принципу результативності, що базується на сприйнятті завдань поліцейської діяльності, визначених статтею 2 Закону України «Про Національну поліцію», як напрямів досягнення базових показників службової діяльності органів (підрозділів) Національної поліції у сфері забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави, протидії злочинності тощо. Акцентовано увагу на значенні принципу довіри до поліції та підтримки з боку населення обумовлений потребою у зрозумілості та об’єктивності рішень та дій поліцейських, в процесі здійснення адміністративної поліцейської діяльності, що досягається шляхом моніторингу громадської думки про діяльність поліції та стану взаємодії поліції з інститутами громадянського суспільства. Підкреслено важливість принципу підвищеної юридичної відповідальності керівника органу (підрозділу) Національної поліції за прийняте управлінське рішення, обумовлений специфічною компетенцією керівника поліцейського підрозділу, повноваження якого дозволяють йому виступати в якості суб’єкта адміністративної поліцейської діяльності, здатного приймати як зовнішньоорганізаційні, так і внутрішньоорганізаційні управлінські рішення.