ХАРАКТЕРИСТИКА СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ УПРАВЛІНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ОСВІТИ - Мухіна, Галина Вікторівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Управлінську компетентність керівника розуміють як різновид професійної компетентності, доходячи висновку, що управлінську компетентність крім професійних базових знань та умінь, треба доповнити і сформованими ціннісними орієнтаціями, мотивами управлінської діяльності, усвідомленням себе й навколишнього світу, стилем взаємин із людьми, з якими керівник працює, його загальною культурою, здатністю до саморозвитку творчого потенціалу. Цей різновид компетентності передбачає сформованість певних знань, умінь та відповідних установок, цінностей керівника. Проаналізовано структурні компоненти формування управлінської компетентності. Акцентовано увагу на підходах, що визначають структуру управлінської компетентності, основними з яких є функційний та особистісний компоненти. Особистісний компонент є пріоритетним для керівників і складається з когнітивного, діяльнісного, мотиваційного, рефлексивного та особистісного компонентів. До характеристик особистісного компоненту відносять сформованість особистої Я-концепції, адекватність самооцінки, здатність до впливу на інших, володіння прийомами самореалізації й розвитку індивідуальності, здатність проєктувати свій подальший професійний розвиток, креативність, здатність до творчої діяльності. Керівник, який має розвинуту самосвідомість може адекватно оцінити власну активність і можливості до здійснення управлінських функцій щодо прийняття відповідальних та ефективних рішень. Окреслюючи мотиваційний компонент управлінської компетентності керівника, наголосимо на тому, що зміст цього компонента полягає в усвідомлені керівником власних можливостей, професійних намірів і системи цінностей, а також ціннісних орієнтацій особистості. У статті визначено основні фактори, які сприяють оптимізації структури управлінської компетентності керівника закладу освіти.