ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЩОДО ЗБИРАННЯ Й ПОДАННЯ ДОКАЗІВ СТОРОНОЮ ЗАХИСТУ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - Тарасенко, Владислав Єгорович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Стаття присвячена дослідженню діяльності сторони захисту в кримінальному провадженні, пов’язаній із збиранням та поданням доказів в умовах чинного кримінального процесуального законодавства. Приділено увагу аналізові відповідних теоретичних джерел, а також положень чинних нормативних актів. Зазначено, що функція збирання та подання доказів стороною захисту в кримінальному провадженні врегульована КПК України, Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», іншими законами України та міжнародними нормативно-правовими актами, дозвіл на використання яких надано Верховною Радою України. Акцентовано увагу на існуючих проблемах зазначеної діяльності, зокрема, на прогалинах процесуального закріплення вказаної функції сторони захисту в кримінальному провадженні. Зазначено, що сторона захисту має значну меншість правових засобів для отримання доказів, ніж сторона обвинувачення, та певні обмеження на витребування доказів. Захисник під час реалізації свого права керується положеннями Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», але здобуті докази можуть бути визнані не допустимими, оскільки згідно зі ст. 86 КПК України доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому Кодексом. Пропонується передбачити в КПК України положення, які б усували існуючі проблеми.