ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ КОНТЕКСТУАЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ - Пономарьова, Тетяна Ігорівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розглядаються особливості визначення контекстуальних елементів воєнних злочинів. Вказується, що сучасна правова система України потребує у ратифікації Римського статуту, що надасть можливість більш комплексно захистити національну безпеку, інтереси та суспільні відносини шляхом посилення судової системи. Зазначається, що окремі кваліфікаційні проблеми на практиці пов’язані із складнощами у тлумаченні ст. 438 Кримінального кодексу (КК) України, якою передбачено кримінальну відповідальність за порушення законів та звичаїв війни. Кваліфікація кримінального правопорушення за ст. 438 КК України можлива виключно за умови вчинення перелічених у диспозиції ч. 1 цієї норми дій в умовах збройного конфлікту та усвідомлення суб’єктом цієї обставини.