ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГЛАМЕНТУВАННЯ ПІДСТАВ ПРОВЕДЕННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО СЛІДЧОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ ТА ІМІТУВАННЯ ОБСТАНОВКИ ЗЛОЧИНУ ДО ПОЧАТКУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ - Тарасенко, Олег Сергійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розглядаються проблеми правової регламентації та підстав проведення спеціального слідчого експерименту й імітування обстановки злочину до початку кримінального провадження з метою фіксації шляхом застосування оперативно-розшукових заходів факту підготовки та вчинення злочину. Зазначено, що спеціальний слідчий експеримент та імітування обстановки злочину (як негласна слідча (розшукова) дія) не мають аналогів як серед переліку прав оперативних підрозділів, так і як окремі оперативно-розшукові заходи. Обґрунтовано та запропоновано внесення низки змін в окремі норми Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», що дозволять встановити правові підстави для проведення «спеціального слідчого експерименту» та «імітування обстановки злочину» до початку кримінального провадження.