ПОНЯТТЯ ТА СТРУКТУРА АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО СТАТУСУ ЧЕРГОВИХ ЧАСТИН ОРГАНІВ (ПІДРОЗДІЛІВ) НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ - Сахно, Артем Петрович; Кіблик, Дар’я Володимирівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті проаналізовано поняття та структуру адміністративно-правового статусу чергових частин органів (підрозділів) Національної поліції України. Визначено поняття адміністративно-правового статусу чергових частин Національної поліції України, як врегульованого нормами адміністративного права правового положення зазначених структурних підрозділів в системі Національної поліції України, структура якого включає сукупність організаційного, цільового та компетенційного елементів, механізм реалізації яких спрямований на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, координацію та оперативне управління силами і засобами органів (підрозділів) поліції та закладів освіти. Розкрито структурні елементи адміністративно-правового статусу чергових частин, до числа яких належать принципи, завдання, функції та повноваження цих структурних підрозділів. Виокремлено специфічні ознаки адміністративно-правового статусу суб’єктів публічного адміністрування в діяльності чергових частин Національної поліції, а саме: а) правовою основою діяльності чергових частин є норми адміністративного права; б) реалізація адміністративно-правового статусу чергових частин здійснюється у специфічній сфері поліцейської діяльності, пов’язаній із організацією оперативного реагування на повідомлення про кримінальні правопорушення та інші події; в) компетенція чергових частин розповсюджується на суспільні відносини, які складаються з приводу управління нарядами поліції, задіяними для реагування на повідомлення про кримінальні правопорушення та інші події; г) особливості організації діяльності чергових частин пов’язані з несенням служби працівниками цих підрозділів у цілодобовому режимі, що забезпечує безперервне прийняття повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події.