ХАРАКТЕРИСТИКА ЛІДЕРІВ ТА ІНШИХ УЧАСНИКІВ СТВОРЕННЯ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНИХ ЗАКОНОМ ВОЄНІЗОВАНИХ АБО ЗБРОЙНИХ ФОРМУВАНЬ - Нікіфорова, Анастасія Юріївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Розпочата Російською Федерацією збройна агресія призвела до збільшення міграції, посилення проявів сепаратизму та колабораціонізму, а також до створення терористичних організацій. Це, в свою чергу, сприяло зростанню рівня тяжких і особливо тяжких злочинів, скоєних організованими злочинними угрупованнями, зокрема з використанням вогнепальної зброї. Авторкою наголошено, що на початку агресії й з метою маскування відкритого збройного вторгнення, країна-агресор залучила на свою сторону місцеве населення, особливо східних регіонів України. У зв’язку з цим стає актуальним виявлення та припинення діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань, участь у яких відповідно до законодавства України є кримінальним правопорушенням передбаченим ст. 260 Кримінального кодексу України. Наголошено, що злочинна діяльність вказаних формувань є динамічною, вони мають свою субкультуру та ідеологію, характеризуються ознаками військової організації, незаконно володіють вогнепальною або іншою зброєю. Вказана ситуація вимагає термінового системного втручання з урахуванням вимог наукової обґрунтованості, що підкреслює необхідність проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень у всіх аспектах і напрямках діяльності органів сектору безпеки. У статті надано характеристику лідерів та інших учасників, які беруть участь у створенні не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань. Окреслено, що сьогодні для належного розуміння девіантної поведінки осіб, які залучені до створення незаконних воєнізованих або збройних формувань, а також для організації ефективної системи запобігання організованій злочинності, важливо звернути увагу на питання типології та класифікації. Ключовим елементом такої характеристики є аналіз лідерів та інших учасників формування незаконних воєнізованих або збройних формувань.