ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ IMSI-CATCHER - Груздь, Олександр Іванович; Квашук, Олександр Дмитрович; Воробйов, Максим Валерійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розкрито сутність IMSI-catcher як технічного засобу, здатного ідентифікувати мобільні пристрої та маніпулювати мобільним зв’язком, що становить загрозу конфіденційності користувачів. Досліджено міжнародні та національні підходи до правового регулювання застосування цих пристроїв, зокрема органами Національної поліції України, їхній вплив на права, гарантовані Європейською конвенцією з прав людини. Зроблено висновок про необхідність чіткого правового регулювання та розроблення етичних стандартів для запобігання зловживанням і забезпечення прозорості використання IMSI-catcher.