ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ У СФЕРІ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ПІД ЧАС КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ - Зубенко, Сергій Євгенович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Статтю присвячено вивченню національного законодавства та міжнародних договорів і угод з метою визначення компетентних правоохоронних органів і їхніх повноважень у сфері міжнародного співробітництва під час кримінального провадження. Встановлено, що до центральних органів України, уповноважених на здійснення міжнародного співробітництва, розгляд і направлення звернень про надання правової допомоги під час кримінального провадження, належать Офіс Генерального прокурора, зокрема підрозділ міжнародного співробітництва Офісу Генерального прокурора, відповідні підрозділи обласних прокуратур, які співпрацюють з компетентними установами іноземних держав і міжнародними організаціями, зокрема, здійснюють заходи щодо дотримання міжнародних договорів і угод України з питань міжнародного співробітництва, організовують виконання та безпосередній розгляд запитів і клопотань про надання правової допомоги як від компетентних органів іноземних держав, так і національних правоохоронних органів, що провадять досудове розслідування, а також здійснюють координацію й організаційне забезпечення роботи компетентних органів України у сфері міжнародного співробітництва. До компетентних правоохоронних органів, що здійснюють міжнародне співробітництво належать: 1) компетентні установи іноземних держав, визначені міжнародними договорами й угодами (окружні суди, прокуратура, юстиція, поліція), а також міжнародні організації (Європол, Інтерпол, Міжнародний кримінальний суд); 2) правоохоронні органи України, уповноважені на надання правової допомоги та міжнародне співробітництво: – центральні органи (Офіс Генерального прокурора, Міністерство юстиції України, Національне антикорупційне бюро України); – органи, які відповідно до покладених на них обов’язків здійснюють міжнародне співробітництво (Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліція, Державне бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України тощо).