СУЧАСНІ МОЛОДІЖНІ МАРГІНАЛЬНІ УГРУПУВАННЯ ЯК ОДНА ІЗ ЗАГРОЗ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ (КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА) - Топчій, Василь Васильович; Колб, Олександр Григорович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У цій науковій статті за результатами аналізу кримінологічної характеристики з’ясовано соціально-правову природу молодіжних маргінальних угрупувань та доведено їх суспільну небезпеку в умовах воєнного стану для національної безпеки України. Зокрема, встановлено, що на даний момент сформовано негативні тенденції їх функціонування в нашій державі з урахуванням впливу країни-агресора на молодіжне середовище та використання його потенційних і реальних можливостей у протистоянні з національними засобами й силами з питань патріотичного виховання та участі в захисті національних інтересів України. З’ясовано також, що, незважаючи на стійку тенденцію щодо скорочення злочинної активності осіб, які є молодші від 40 років, в останній період (2019–2022 рр.) їх протиправна спрямованість (вчинення кримінальних правопорушень у групі осіб (ст. 28 КК України); із застосуванням зброї (ст. 263 даного Кодексу); із настанням суспільно небезпечних наслідків (смерті та тяжких тілесних ушкоджень (ст.ст. 115, 121 КК) тощо)) та їх кількісно-якісні показники свідчать про реальне джерело зазіхань, яке сьогодні може посягати на національну безпеку України. Враховуючи зазначене, у цій науковій статті обґрунтовано необхідність підвищення рівня запобігання злочинам, що вчиняються молодіжними угрупуваннями, на всіх рівнях такої суспільної діяльності (загальносоціальному, спеціально-кримінологічному, індивідуальному та віктимологічному). Крім цього, на підставі отриманих результатів дослідження зроблено висновок про те, що даний вид злочинності посягає не тільки на права, законні інтереси та свободи фізичних і юридичних осіб, що охороняються, але й є суспільно небезпечним для України в цілому в умовах інших загроз для національної безпеки нашої держави, що існують сьогодні.