ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЙНИМ КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ В УКРАЇНІ - Арсентьєв, Данило Сергійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті розглядаються перспективи вдосконалення механізму протидії корупційним кримінальним правопорушенням в Україні. Вказується, що аналіз змісту Конвенції ООН проти корупції дає змогу стверджувати, що в міжнародному документі чітко не визначено, які саме заходи та засоби кримінально-правового впливу можуть або мають бути застосовані до юридичних осіб. Зазначається, що національне кримінальне законодавство було більш-менш ефективно узгоджено з рекомендаціями, викладеними в міжнародних правових документах. Зокрема, звернуто увагу на те, що законодавцем у частині кримінальної відповідальності юридичних осіб за вчинення корупційних кримінальних правопорушень і кримінальних правопорушень, пов’язаних із корупцією, було запроваджено комплексний механізм кримінально-правового впливу, який передбачає як грошові, так і негрошові санкції. Доводиться, що штраф як вид майнового покарання завжди має на меті забезпечення принципу співрозмірності суспільної небезпечності та шкоди, яка була спричинена кримінальним правопорушенням, межам кримінальної відповідальності та покарання, яке може бути призначено за його вчинення. Саме це зумовлює встановлення цього виду покарання за кримінальні правопорушення проти власності та кримінальні правопорушення у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг. Тож доцільним є удосконалення розміру та підстав застосування штрафу за корупційні та пов’язані з корупцією кримінальні правопорушення. Констатується, що національний механізм протидії корупції поступово вдосконалюється шляхом внесення змін і доповнень до законодавчих та інших нормативно-правових актів, зокрема кримінального та кримінального процесуального законодавства. Одночасно із цим також не можна не відмітити, що прагнення узгодити національне законодавство з міжнародними та європейськими стандартами кримінальної відповідальності за корупційні та пов’язані з корупцією кримінальні правопорушення не завжди сприяє встановленню ефективних і співрозмірних санкцій за такі діяння.