ІНДИВІДУАЛЬНІ ТА СІМЕЙНІ ЧИННИКИ, ЩО СПРИЯЮТЬ РОЗВИТКУ РЕЗИЛЬЄНТНОСТІ ОСОБИСТОСТІ ПРАЦІВНИКА МВС УКРАЇНИ - Гельбак, Анжела Миколаївна; Мухіна, Галина Вікторівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
На сучасному етапі розвитку психологічної науки поняття «резильєнтність» набуває численних трактувань. Проте в загальному розумінні його здебільшого визначають як здатність індивіда до успішної адаптації перед обличчям стресових ситуацій, кризових подій, загрозливих умов або психологічної травми, що сприяє подальшому підтриманню здорового функціонування. У статті здійснено аналіз наукових підходів до концептуалізації резильєнтності та розглянуто її вплив на ментальне здоров’я працівників правоохоронних органів. Установлено, що внутрішні особистісні чинники відіграють ключову роль у подоланні несприятливих зовнішніх впливів, виконуючи захисну функцію в умовах невизначеності. Особливу увагу приділено психологічним аспектам резильєнтності та ресурсному потенціалу співробітників МВС України.