ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОВНОВАЖЕНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ В УМОВАХ НОВИХ ПРАВИЛ ВИКОРИСТАННЯ БЕЗПІЛОТНИХ ПОВІТРЯНИХ СУДЕН - Коломоєць, Олександр Дмитрович; Головков, Олександр Миколайович; Олексієнко, Сергій Васильович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті розглянуто актуальні проблеми на шляху ефективної протидії незаконному використанню безпілотних повітряних суден в Україні. Акцентовано увагу на революційних змінах, запроваджених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню», який створює правову основу для використання безпілотних повітряних суден, уточнює термінологію, розширює повноваження правоохоронних органів і впроваджує механізми нейтралізації загроз, пов’язаних із незаконною експлуатацією дронів. Розглянуто ключові новації закону, зокрема впровадження понять «дистанційний пілот» і «безпілотна авіаційна система», визначення меж відповідальності операторів безпілотних повітряних суден. Зазначено, що реалізація положень закону стикається з низкою проблем, серед яких: відсутність підзаконних актів, що деталізують процедури застосування норм, нестача спеціальних технічних засобів для протидії незаконному використанню безпілотних повітряних суден, недостатня підготовка поліцейських до виконання нових завдань, а також неузгодженість положень закону з Кодексом України про адміністративні правопорушення. Наголошено на необхідності створення спеціалізованих поліцейських підрозділів, уповноважених протидіяти незаконній експлуатації безпілотних повітряних суден, а також розширення навчальних програм курсів підвищення кваліфікації, які проходять поліцейські. Зроблено висновок, що сучасні зміни в законодавстві значно підвищують ефективність регулювання використання повітряного простору, але потребують удосконалення для повної реалізації їх потенціалу.