ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ 3D-МОДЕЛЮВАННЯ В БАЛІСТИЦІ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ПОДІЙ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ - Гусак, Андрій Петрович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті досліджено ефективність застосування технології 3D-моделювання в судово-балістичних експертизах під час досудового розслідування злочинів, пов’язаних із використанням вогнепальної зброї. Розкрито потенціал тривимірної реконструкції для просторового відтворення обставин події, зокрема визначення траєкторії пострілу, положення потерпілого та стрільця. Здійснено порівняльний аналіз традиційних методів і сучасних цифрових підходів, окреслено методологічні та практичні переваги 3D-моделювання. Розглянуто приклади зарубіжного і вітчизняного досвіду, включаючи кейси, реалізовані з використанням віртуальної реальності. Визначено технічні, нормативні та процесуальні обмеження, які стримують широке впровадження 3D-технологій у практику досудового розслідування в Україні. Запропоновано напрями вдосконалення нормативного регулювання, підготовки кадрів і технічного забезпечення для впровадження інновацій у роботу експертних і слідчих підрозділів.