ДОТРИМАННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ У ПРОЦЕСІ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ У ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ - Семенюк, Артем Леонідович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
Використання інформаційних ресурсів поліцією пов’язане з обробкою (опрацюванням) значних обсягів інформації. Серед її різновидів окреме місце посідає інформація про особу (персональні дані).Захист персональних даних, як указано, наприклад, у пункті 103 Рішення Європейського суду з прав людини у справі «С. і Марпер проти Сполученого Королівства» від 4 грудня 2008 р. (заяви №№ 30562/04 та 30566/04), має фундаментальне значення для здійснення особою свого права на повагу до приватного та сімейного життя (ст. 8 Європейської конвенції з прав людини). Національне законодавство повинно передбачати належні гарантії для запобігання будь-якому такому використанню персональних даних, яке може суперечити гарантіям цієї статті. Потреба в таких запобіжних заходах є ще більшою, коли йдеться про захист персональних даних, що проходять автоматичну обробку, тим паче коли такі дані використовуються для цілей поліції.Так, ст. 8 Європейської конвенції з прав людини закріплює право кожного на повагу до його приватного і сімейного життя, житла та до таємниці кореспонденції. Хоча дане право не є абсолютним, і воно може, звичайно, бути обмеженим. Органи державної влади можуть втручатися у здійснення цього права, але не інакше, як згідно із законом, коли це необхідно в демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки або економічного добробуту країни, з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров’я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.Головною умовою правомірності втручання є наявність прямої вказівки на це в законі. Окрім того, є й інші важливі вимоги, а саме: якість закону, пропорційність утручання тощо. Відповідно, працівники Національної поліції повинні чітко знати вимоги законодавства про захист персональних даних, адже кожного дня вони стикаються з необхідністю здійснення різних операцій з обробки персональних даних. Звідси ми можемо тлумачити зміст обов’язку працівників поліції щодо дотримання прав людини та громадянина, і зокрема дотримання права на невтручання в особисте і сімейне життя, передбаченого ст. 32 Конституції України.