ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗАСТОСУВАННЯ ПРИМУСУ В ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ: АНАЛІЗ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ - Цикало, Віталій Вікторович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті розглядаються правові засади застосування примусу в діяльності Національної поліції України, а саме аналіз зарубіжного досвіду. Визначено, що аналіз зарубіжного досвіду Німеччини, Великобританії, Франції та Грузії свідчить, що правові основи застосування примусу поліцією ґрунтуються на чітких нормативних правилах, принципі пропорційності та підзвітності. У Німеччині акцент спрямований на федеративне регулювання і жорсткий контроль за дотриманням прав людини. У Великобританії визначальним є принцип «мінімальної необхідної сили» та система незалежного громадського контролю. Франція виділяється детальною регламентацією процедур і значною увагою до превентивних заходів. Грузія демонструє успіх впровадження глибинних реформ поліції, які сприяли зростанню довіри населення. Для України адаптація найкращих практик цих моделей може стати важливим фундаментом для вдосконалення правових засад діяльності Національної поліції. Це включає посилення законодавчої чіткості, впровадження дієвих механізмів контролю, закріплення принципу пропорційності як ключового та підвищення рівня професійної підготовки кадрів. Застосування міжнародних стандартів разом із врахуванням зарубіжного досвіду сприятиме зміцненню балансу між забезпеченням публічного порядку та захистом прав людини, що є важливим елементом демократичного розвитку правоохоронної системи країни.