КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПЕРЕДБАЧЕНЕ Ч. 2 СТ. 310 КК УКРАЇНИ: ОКРЕМІ ПИТАННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Карпенко, Артем Валерійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті проведено аналіз судової практики щодо форм реалізації кримінальної відповідальності за кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 310 КК України: засудження винного, що виражається в обвинувальному вироку суду, від реального відбування якого особа звільняється з іспитовим терміном на підставі ч. 1 ст. 75 КК України, та реальне відбування винним призначеного йому судом покарання у виді позбавлення чи обмеження волі. Розглянуто кваліфікуючі ознаки злочину: вчинено особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила одне з кримінальних правопорушень, передбачених статтями 307, 309, 311, 317 КК України, або вчинено за попередньою змовою групою осіб із метою збуту, а також незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості п’ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин.Запропоновано законодавчі зміни шляхом внесення коректив щодо кількості рослин снотворного маку та конопель як особливо кваліфікуючої ознаки. Обґрунтовано пропозицію законодавчої новели щодо доповнення ст. 310 КК України частиною 3, що, на нашу думку, дасть змогу відмежувати випадки вчинення цього злочину «без мети збуту» від учинення таких діянь «із метою збуту».