АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НАВМИСНЕ КЕРОВАНЕ ЗАНЕСЕННЯ ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ (ДРИФТУВАННЯ): ЗАКОНОДАВЧІ ІНІЦІАТИВИ В УКРАЇНІ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Мердова, Ольга Миколаївна; Умрихіна, Ірина Олександрівна; Шишкарьова, Олена Геннадіївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
Статтю присвячено дослідженню проблем запровадження в Україні адміністративної відповідальності за навмисне кероване занесення транспортного засобу (дрифтування). Особливу увагу приділено аналізу сучасних законодавчих ініціатив, які мають місце в Україні відносно встановлення адміністративної відповідальності за навмисне кероване занесення транспортного засобу (дрифтування). Зокрема, предметом аналізу стали положення проєкту закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за навмисне кероване занесення транспортного засобу (дрифтування)» (реєстр. № 9642 від 22.08.2023). Підкреслено, що від дрифтування як протиправного діяння слід відрізняти однойменний окремий вид автомобільного спорту. У зв’язку з наведеним, ураховуючи укорінення у вжитку терміна «дрифтування» («дрифт», «дрифтинг» тощо) для позначення виду автомобільного спорту та його офіційне визнання в Україні, а також із метою розмежування відповідних протиправних діянь та виду спорту (спортивних змагань тощо), постає питання у доцільності вибору більш точного терміна для позначення відповідного адміністративного правопорушення. Відзначено й інші недоліки законопроєкту № 9642: а) неможливість включення до диспозиції пропонованої ним ст. 122-6 КУпАП формулювання («порушення Правил дорожнього руху…») за умови безпосередньої відсутності у Постанові Кабінету Міністрів України «Про Правила дорожнього руху» від 10.10.2001 заборони здійснювати навмисне кероване занесення транспортного засобу (дрифтування); б) окремі варіанти протиправної поведінки щодо дрифтування, які законопроєктом № 9642 пропонується визначити у межах окремого складу адміністративного правопорушення, за чинного регулювання вже є адміністративно караними діяннями. Аналіз зарубіжного досвіду показав, що у багатьох іноземних державах за сучасних умов кероване занесення транспортного засобу (дрифтування) за винятком дрифтування як виду автомобільного спорту є забороненою поведінкою (Грузія, США, Саудівська Аравія, Туреччина, Японія та ін.). Зроблено висновок про доцільність внесення змін до КУпАП та встановлення в Україні адміністративної відповідальності за навмисне кероване занесення транспортного засобу (дрифтування) у непризначених для цього місцях за умови доопрацювання законопроєкту № 9642.