ПРИНЦИПИ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ ТА ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Тімофєєва, Лілія Юріївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти реалізації принципів індивідуалізації та диференціації відповідальності. Аргументовано, що ефективність запобігання злочинам, зокрема, залежить від реалізації принципів кримінального права, у тому числі та головним чином принципів диференціації та індивідуалізації, а також пропорційності. Установлено, що некоректне врахування всіх обставин справи, особливостей особи винного та його поведінки щодо вчиненого правопорушення може призвести до м’якшого або суворішого покарання, ніж те, на яке заслуговує особа, та не досягнути цілей призначення покарання та застосування інших засобів кримінально-правового реагування.