АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ У КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ ЗА ФАКТАМИ БЕЗВІСТИ ЗНИКЛИХ ОСІБ В УМОВАХ ВОЄНОГО СТАНУ - Груздь, Олександр Іванович; Сендік, Ігор Едуардович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
Статтю присвячено дослідженню актуальних проблем досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактами безвісти зниклих осіб в умовах воєнного стану. Зазначається, що чинна модель розшуку характеризується системною колізією, де кримінальний процес використовується не за призначенням. Аналізуються нормативні акти, що регулюють статус зниклих осіб та порядок геномної реєстрації, для виявлення причин процедурних пасток. Акцентується увага на тому, що реєстрація провадження зразків у родичів створює штучне навантаження на органи слідства. Досліджено недоліки превентивних систем обліку та запропоновано запровадити адміністративну (позапроцесуальну) процедуру відбору ДНК для розмежування гуманітарного та кримінального треків.