ПРАКТИКА ЄСПЛ У ПРАВОВОМУ РЕГУЛЮВАННІ ОБШУКІВ У АДВОКАТА - Євтушенко, Ольга Вікторівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
Актуальність даного дослідження обумовлена зростаючою кількістю випадків проведення обшуків, спрямованих на адвокатів, зокрема в їхніх житлових приміщеннях, офісах і транспортних засобах. Протягом останніх років такі дії набули характеру тривожної тенденції. Порушення прав адвокатів, ігнорування нормативно закріплених гарантій їхньої діяльності та зловживання повноваженнями з боку правоохоронних органів стали не епізодичними явищами, а системною проблемою. У зв’язку з цим виникає необхідність ґрунтовного аналізу існуючих наукових досліджень українських вчених щодо цієї проблеми, а також практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), яка містить його правові позиції стосовно процедури проведення обшуків у адвокатів. У статті акцентується увага на тому, що практичні рекомендації, розроблені ЄСПЛ, частково регулюють організацію обшуків, а також допомагають визначити можливі недоліки окремих процедур.