СУБ’ЄКТИ ПРОВЕДЕННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО СЛІДЧОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ - Тимошко, Павло Володимирович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті виокремлено суб’єктів спеціального слідчого експерименту, до яких віднесено безпосередніх та опосередкованих суб’єктів. Зазначено, що до безпосередніх суб’єктів спеціального слідчого експерименту належать: прокурор, функції якого під час проведення спеціального слідчого експерименту значно ширші, ніж функції проведення інших НСРД у досудовому розслідуванні; слідчий, компетенція якого стосовно проведення спеціального слідчого експерименту значно вужча, ніж під час проведення інших НСРД у досудовому розслідуванні; оперативні підрозділи, які уповноважені проводити спеціальний слідчий експеримент, виконують такі функції: організаційні (зокрема, надання завдання для проведення забезпечувальних НСРД спеціалізованим оперативним підрозділам); виконавчі (виконання доручення слідчого, вказівок щодо проведення спеціального слідчого експерименту); тактичні (безпосереднє проведення спеціального слідчого експерименту). До опосередкованих суб’єктів спеціального слідчого експерименту віднесено залучених осіб, які за функціями під час проведення спеціального слідчого експерименту розподілені на такі категорії, як: конфіденти; особи, які звернулися до правоохоронного органу із заявою про неправомірні дії стосовно них; особи, які беруть участь у спеціальному слідчому експерименті, безпосередньо випробовуючи дійсні наміри об’єкта спеціального слідчого експерименту.