АДМІНІСТРАТИВНІ ПРОЦЕДУРИ У СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ - Левіщенко, Дмитро Костянтинович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті досліджено адміністративні процедури у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху як специфічний різновид контрольно-наглядових процедур публічної адміністрації. Підкреслено, що в умовах трансформації системи державного управління саме адміністративно-процедурний формат реалізації владних повноважень забезпечує правову визначеність, передбачуваність та прозорість взаємодії між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання та громадянами. Проаналізовано різні підходи науковців до визначення сутності контрольно-наглядових процедур, а також положення Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Розкрито структуру адміністративної контрольно-наглядової процедури у сфері безпеки дорожнього руху. Зроблено висновок, що уніфікація контрольно-наглядових процедур у межах Закону про адміністративну процедуру сприятиме підвищенню ефективності державного управління, забезпеченню правової визначеності та зміцненню гарантій прав учасників дорожнього руху.