ЕТАПИ СТВОРЕННЯ ІНСТИТУЦІЙНИХ СТРУКТУР ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Туренко, Олег Станіславович; Ріжняк, Ренат Ярославович; Хитровський, Дмитро Володимирович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
Статтю присвячено комплексному аналізу етапів формування інституційних структур Європейського Союзу від завершення Другої світової війни до сучасного етапу розвитку європейської інтеграції. Обґрунтовано, що інституційне будівництво ЄС є результатом тривалого та поетапного процесу, який поєднував політичні, економічні, військові та правові чинники, зумовлені необхідністю забезпечення миру, стабільності та сталого розвитку європейських держав. Показано, що інституційна еволюція ЄС відбувалася в умовах постійного пошуку балансу між національним суверенітетом держав-членів і потребами наднаціонального управління. Зроблено висновок, що досвід інституційного розвитку Європейського Союзу має важливе теоретичне й практичне значення для осмислення правових умов вступу України до ЄС і подальшої інтеграції у його структурні інститути.