ВИЛУЧЕННЯ ПОСВІДЧЕННЯ ВОДІЯ ЯК ЗАХІД ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПРОТИ БЕЗПЕКИ РУХУ Й ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТУ - Пилипенко, Євгенія Олексіївна; Атаманенко, Юлія Юріївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Статтю присвячено дослідженню порядку вилучення посвідчення водія як заходу забезпечення кримінального провадження у справах про порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в тому числі у стані сп’яніння (статті 286, 2861 Кримінального кодексу України). Охарактеризовано підстави, за наявності яких, відповідно до норм чинного кримінального процесуального законодавства України, до особи застосовуватиметься тимчасове обмеження в користуванні спеціальним правом. На основі проведеного дослідження визначена необхідність унесення відповідних змін і доповнень до чинного кримінального процесуального законодавства України щодо можливості вилучення посвідчення водія з одночасною видачею тимчасового дозволу на право керування транспортними засобами, тобто без обмеження особи в користуванні спеціальним правом – керувати транспортними засобами.