КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТИПОВИХ СПОСОБІВ УЧИНЕННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ ЗІ ЗБРОЄЮ, БОЙОВИМИ ПРИПАСАМИ, ВИБУХОВИМИ РЕЧОВИНАМИ ТА ВИБУХОВИМИ ПРИСТРОЯМИ - Ковальов, Василь Володимирович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті на основі комплексного аналізу наукових джерел і слідчо-судової практики охарактеризовано типові способи учинення незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами та вибуховими пристроями, які напряму залежать від предметів озброєння, а також мети та мотивів злочинців, оскільки майже третина кримінально-протиправних дій мають спонтанний характер і вчиняються без попередньої підготовки. З’ясовано, що незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами та вибуховими пристроями вчиняється такими типовими незаконними способами, як носіння, зберігання, придбання, передача, збут, виготовлення, ремонт. Додатково виокремлено типові способи виведення зброї, бойових припасів, вибухових речовин і вибухових пристроїв із законного обігу: розкрадання вогнепальної зброї зі Збройних Сил України, Служби воєнізованої охорони та правоохоронних органів; розкрадання вогнепальної зброї й окремих складових частин і механізмів на збройових заводах; кустарне виготовлення вогнепальної зброї; законне придбання зброї з наступною передачею її у руки злочинців; недбале зберігання вогнепальної зброї, контрабандне ввезення зброї та боєприпасів через кордон. Специфічними джерелами незаконного придбання визначено: привласнення знайдених об’єктів озброєння, безоплатне отримання їх від родичів, друзів та інших осіб, отримання від членів злочинних об’єднань; одержання у спадок і придбання в осіб, котрі здійснювали незаконний продаж.