ПРЕДМЕТ КРИМІНАЛЬНО-ПРОТИПРАВНОГО ПОСЯГАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ ЗІ ЗБРОЄЮ, БОЙОВИМИ ПРИПАСАМИ АБО ВИБУХОВИМИ РЕЧОВИНАМИ - Отришко, Артем Олегович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Вивчення криміналістичної характеристики незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами вимагає окреслення предмету кримінально-протиправного посягання вказаних злочинів, визначення його поняття, змісту та значення у методиці розслідування. До предмету кримінально-протиправного посягання належать матеріальні об’єкти, що є уособленням суспільних відносин, посягання на які є кримінально караними. Аналіз наукових розробок свідчить, що предметом кримінально-протиправного посягання злочинів, передбачених ст. 263, 263-1 Кримінального кодексу України, є зброя, а саме такі її види: бойова вогнепальна зброя, спортивна зброя, холодна зброя, нарізна мисливська зброя, бойові припаси, вибухові речовини. Зброя несе загрозу життю та здоров’ю людей, стаючи знаряддям вчинення тяжких злочинів. Обіг зброї серед цивільного населення без передбаченого законом дозволу спричинює зростання рівня злочинності, ускладнення криміногенної обстановки, вчинення тяжких злочинів проти життя і здоров’я, використання зброї у злочинній діяльності організованих злочинних груп і злочинних організацій. У статті акцентовано увагу на взаємозв’язку елементів криміналістичної характеристики незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Зокрема, кореляційні зв’язки предмета кримінально-протиправного посягання з іншими елементами криміналістичної характеристики вказаних злочинів зображено у такому вигляді: «особа злочинця» – «предмет кримінально-протиправного посягання»; «спосіб вчинення злочину» – «предмет кримінально-протиправного посягання»; «сліди злочину» – «предмет кримінально-протиправного посягання»; «обстановка злочину» – «предмет кримінально-протиправного посягання»; «особа злочинця» – «спосіб вчинення злочину» – «предмет кримінально-протиправного посягання». За результатами аналізу слідчої та судової практики визначено, що до типового предмету кримінально-протиправного посягання незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами належать: 1) бойова вогнепальна зброя; 2) спортивна зброя; 3) нарізна мисливська зброя; 4) бойові припаси; 5) вибухові речовини; 6) холодна зброя.