ЩОДО ЗМІСТУ ЮРИСДИКЦІЙНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ ПОЛІЦІЇ НА ВОДІ ТА ДЕРЖРИБАГЕНТСТВА ПІД ЧАС СПІЛЬНОГО ПРОВЕДЕННЯ ПРАВООХОРОННИХ РЕЙДІВ - Сахно, Артем Петрович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті проаналізовано актуальні питання взаємодії підрозділів поліції на воді та територіальних органів Держрибагентства під час здійснення рибоохоронних рейдів. Встановлено, що взаємодія підрозділів поліції на воді та територіальних органів Держрибагентства є важливим складником співпраці зазначених суб’єктів публічного управління. Доведено, що сьогодні сформовано потужну правову основу щодо співпраці підрозділів поліції на воді та територіальних органів Держрибагентства у сфері здійснення рибоохоронних рейдів, яка включає організаційні аспекти взаємодії вищевказаних суб’єктів і визначає їхні юрисдикційні повноваження у сфері рибоохорони. Виокремлено напрями взаємодії підрозділів поліції на воді та територіальних органів Держрибагентства, до числа яких віднесено: виявлення порушень рибальства; захист водних ресурсів; контроль за дотриманням ліцензійних умов на здійснення господарської діяльності у сфері добування риби; профілактику адміністративних та кримінальних правопорушень у галузі рибоохорони; реагування на надзвичайні ситуації; забезпечення контролю за ввезенням і вивезенням риби та морепродуктів через державний кордон України тощо. Підкреслено, що одним із ключових напрямів співпраці підрозділів поліції на воді та територіальних органів Держрибагентства є здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері рибоохорони у вигляді проведення рибоохоронних рейдів. Проаналізовано правове регулювання у галузі організації і здійснення правоохоронних рейдів та обґрунтовано потребу вдосконалення чинного адміністративного законодавства у цій сфері публічного управління через наділення підрозділів поліції на воді юрисдикційними повноваженнями у сфері рибоохорони. Визначено доцільність здійснення теоретико-правового аналізу нормативного забезпечення повноважень підрозділів поліції на воді у сфері рибоохорони з метою вироблення пропозицій щодо підготовки проєкту відомчого спеціалізованого нормативно-правового акта, спрямованого на врегулювання адміністративно-правового статусу зазначених підрозділів Національної поліції України.