СЕКСУАЛЬНІ ДЕВІАЦІЇ ОСІБ ПОХИЛОГО ВІКУ ЯК ОБ’ЄКТ КРИМІНОЛОГІЧНОГО АНАЛІЗУ - Маршалек, Карина Олегівна; Лень, Валентин Валентинович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У науковій статті досліджують окремі питання, пов’язані з вивченням сексуальних девіацій осіб похилого віку як об’єкту кримінологічного аналізу. Розглядають питання класифікації сексуальних розладів, девіацій, сексуальних дисфункцій. Вивчають теорії виникнення й розвитку сексуальних девіацій, її характеристику та форми, а також результати досліджень окремих видів девіацій, таких як соціальні, психологічні, психіатричні, вікові й гендерні. Окремо досліджують сексуальні девіації, розподілені відповідно до сучасного переліку сексуальних девіацій, що останнім часом доповнено раніше не встановленими формами. Розглядають підстави виникнення нових форм сексуальних девіацій, що пов’язані з технічним прогресом, сучасними людськими практиками або впливом хімічних речовин. Визначено основні види сексуальних девіацій, такі як фетишизм (сексуальний символізм), ексгібіціонізм, педофілія, сексуальний садизм (ерототеранізм, активна алогамія), сексуальний мазохізм (пасивна алголагія, пасивний флаґрантизм), геронтофілія, зоофілія (содомія, зоофілія, зоострум, бестіофілія, зоофілія), некрофілія, фетишистські перевдягання (еонізм, метатропізм). У дослідженні наведено й досить глибоко проаналізовано сучасні статистичні відомості щодо вчинення кримінальних правопорушень особами геронтологічного віку проти статевої свободи та статевої недоторканності. З вищезазначеного можна зробити висновок, що ці питання є надзвичайно актуальними й важливими для українського суспільства, тим більше що суб’єкт цих кримінальних правопорушень є своєрідним (через вік і різні можливі загальні й особистісні соціально-психологічні зміни), відповідно, такі правопорушення мають великий резонанс серед громадськості. Тут усі питання глибоко пов’язані з психологічною, соціальною, родинно-сімейною суспільною травмою, мораллю, чистотою стосунків, вихованням, світоглядом, цінностями, честю, гідністю, свободою, недоторканністю й подальшим життям.