КОМПАРАТИВІСТСЬКЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ДОСВІДУ ОКРЕМИХ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН ЩОДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПРОТИПРАВНИЙ ВПЛИВ НА РЕЗУЛЬТАТИ ОФІЦІЙНИХ СПОРТИВНИХ ЗМАГАНЬ - Анісімов, Дмитро Олексійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті проведено компаративістське дослідження досвіду окремих зарубіжних країн щодо кримінальної відповідальності за протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань. Наголошено на доцільності компаративних досліджень під час розгляду будь-яких заборонних кримінально-правових норм українського законодавства. З’ясування спільного, відмінного та унікального у зарубіжних кримінальних законодавствах може відкрити перспективи удосконалення вітчизняного кримінального законодавства, а також попередити рух законодавця у хибному напрямку. У роботі було встановлено, що у низці досліджуваних країн взагалі відсутня спеціальна кримінально-правова норма, яка б передбачала кримінальну відповідальність за протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань. Відповідальність за протиправні діяння у сфері спорту настає у такому разі за нормою, що встановлює покарання за корупційні діяння.