ВІКТИМОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОКРЕМИХ ВИДІВ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ - Балабан, Сергій Миколайович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті надано віктимологічну характеристику окремим видам кримінальних правопорушень проти власності з метою зниження показників викрадення чужого майна з автомобілів, особливо в умовах воєнного стану. Встановлено, що стабілізація оперативної обстановки з протидії викраденню чужого майна з автомобілів (найчастіше вчиняються в громадських місцях – 71,4% від загальної кількості вивчених справ), зниження рівня віктимізації населення можливі лише на базі оптимізації організаційно-структурної побудови системи поліції, нормативно-правового регулювання її діяльності у сучасних умовах, вироблення нових форм і методів роботи з жертвами злочинних посягань. Акцентовано увагу на тому, що працівник поліції, який здійснює проведення оперативно-розшукових заходів, повинен бути готовий до того, що жертва своїми діями може значним чином ускладнити його роботу. Він повинен бути чуйним, ввічливим і коректним. Як би він не поспішав, він повинен терпляче вислухати все, що вважатиме за потрібне сказати жертва. Обов’язково слід роз’яснити жертві, які будуть зроблені кроки з боку поліції, щоб затримати підозрюваного та відшкодувати завдані збитки. Запропоновано діяльність патрульної поліції вважати корисною в тому випадку, якщо у разі встановлення маршрутів патрулювання буде враховано розташування місць найбільш частого вчинення певних видів крадіжок, працівники цієї служби своєчасно будуть знати прикмети злочинців. Це сприятиме затриманню, а отже, припиненню злочинної діяльності осіб, які вчиняють викрадення чужого майна з автомобілів. В інтересах профілактики досліджуваних кримінальних правопорушень слід готувати працівників патрульної поліції до проведення роз’яснювальної роботи серед автовласників щодо небезпеки паркування автомобілів у непристосованих для цього місцях.