КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ОСОБЛИВОСТІ ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ ГРОМАДЯНИНА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: УКРАЇНСЬКИЙ ДОСВІД - Скрябін, Олексій Миколайович; Куракін, Олександр Миколайович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті проаналізовані конституційно-правові особливості обмеження прав громадянина в умовах воєнного стану. Визначено перелік прав і свобод, які можуть бути обмежені після введення режиму воєнного стану. Перелік прав і свобод, які можуть бути обмежені під час воєнного стану, закріплені в Законі Про правовий режим воєнного стану та Указі Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022. Метою введення таких обмежень є захист та відновлення державної безпеки в надзвичайних умовах. Уточнено, що основні права громадянина не можуть бути обмежені навіть при введені правового режиму надзвичайного стану. Зроблено висновок, що введення обмежень прав і свобод громадянина в умовах воєнного стану законодавчо закріплено в Конституції України та Загальній декларації прав людини.