ДЕРЖАВНЕ БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ ЯК СУБ’ЄКТ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ КРИМІНОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ - Носевич, Надія Русланівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Статтю присвячено дослідженню правового статусу Державного бюро розслідувань у системі кримінологічної політики України. Обґрунтовано, що формами існування кримінологічної політики (як стратегії і тактики діяльності у сфері протидії злочинності) є формування та реалізація. Державне бюро розслідувань як суб’єкт формування та реалізації кримінологічної політики держави бере участь у таких процесах: 1) формуванні – шляхом участі в нормотворчому процесі через Кабінет Міністрів України (може стосуватися загальносоціального та спеціально-кримінологічного запобігання); 2) реалізації – шляхом безпосередньої протидії злочинності (за рівнями – спеціально-кримінологічний та індивідуальний) та/або управління протидією злочинності.