ДЕКРИМІНАЛІЗАЦІЯ НОЖІВ ЯК РІЗНОВИДУ ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ: КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Шульга, Андрій Олександрович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розглянуто питання декриміналізації в Україні ножів як різновиду холодної зброї. Наведено аргументи стосовно того, що ніж є приладом багатофункціональним та не призначений тільки для нанесення тілесних ушкоджень і вчинення інших кримінальних правопорушень. Зазначено, що ножі, зокрема ті, які відносяться до категорії мисливської холодної зброї, можуть бути застосовані як у побуті, так і для виконання тих функцій, завдяки яким вони мають певну назву (мисливські, військові, спортивні тощо). Звернуто увагу на статистичні дані щодо вчинення злочинів (тілесні ушкодження, вбивства тощо) за допомогою звичайних побутових ножів (кухонних, канцелярських тощо). Запропоновано вважати вчинення кримінального правопорушення з використанням як знаряддя злочину будь-якого ножа, навіть того, який не належить до різновиду холодної зброї, кваліфікованим складом кримінального правопорушення та як обставину, що обтяжує кримінальну відповідальність. Факт носіння, виготовлення, ремонту або збуту ножа не має утворювати складу злочину, адже ніж сам по собі є предметом матеріального світу, проте суспільну небезпеку становить тільки в разі застосування його як знаряддя вчинення кримінального правопорушення.