НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ОРГАНІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ - Зозуля , Євген Вікторович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Статтю присвячено дослідженню сучасного стану та напрямів удосконалення нормативно-правового регулювання міжнародного співробітництва Національної поліції в умовах державотворення сучасної України. Здійснено аналіз нормативно-правової бази, яка становить основу міжнародної взаємодії органів і підрозділів Національної поліції України з правоохоронними органами та міжнародними правоохоронними організаціями. Виокремлено базові засади, цілі, завдання та повноваження органів Національної поліції України у сфері міжнародного співробітництва. Охарактеризовано роль і завдання Міністерства внутрішніх справ України як центрального органу виконавчої влади у формуванні та вдосконаленні нормативно-правової бази, яка забезпечує виконання завдань і функцій, покладених на МВС України щодо формування державної політики з питань міжнародного співробітництва. Зроблено висновок, що в сучасних умовах невід’ємним елементом удосконалення нормативно-правової бази міжнародної поліційної діяльності є її реформування з урахуванням європейських і євроатлантичних критеріїв, узгодження кримінального законодавства та кримінального судочинства із стандартами й рекомендаціями Ради Європи.