ЕТАПИ СТАНОВЛЕННЯ СВІТОВОЇ ВІКТИМОЛОГІЧНОЇ ДУМКИ - Джужа, Олександр Миколайович; Тичина, Дмитро Михайлович; Сюравчик, Валерій Григорович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Актуальність статті обумовлена потребою дослідження історичного аспекту, генезису віктимології, а також змісту її понятійного апарату, формулювання гіпотез та вдосконалення її наукового інструментарію. Віктимологічні поняття є відображенням найістотніших засобів і відносин, явищ і процесів, які безпосередньо пов’язані зі злочинністю. У статті окреслено проблемні аспекти щодо складного характеру понятійного апарату віктимології, унаслідок чого велика кількість понять неюридичного походження в кримінології становить небезпеку руйнування механізму юридичних оцінок і висновків щодо злочинності, її причин, особи злочинця і потерпілого, заходів запобігання. З’ясовано, що історичний аспект, генезис віктимології, а також зміст її понятійного апарату є динамічним процесом узгодження гіпотез і положень, думок і поглядів учених-кримінологів, віктимологів, юристів-практиків, соціологів і психологів, результати якого формують доктринальну основу віктимології. Висловлені позиції є спробою деякого впорядкування різноманітних наукових підходів до змісту окремих елементів предмета віктимології, що, у свою чергу, формує мотивацію для подальшої дискусії представників вітчизняних і зарубіжних кримінологічних шкіл. Обґрунтування генезису та змісту понятійного апарату віктимології, окремих її теоретичних положень є невід’ємною частиною розробки концепції боротьби зі злочинністю і має не тільки наукове, а й важливе практичне значення.