ПРО ПРОТИДІЮ ЗБИРАННЮ ЧУЖОГО ВРОЖАЮ «РЕЙДЕРАМИ» - Деревянко, Богдан Володимирович; Туркот, Ольга Андріївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Статтю присвячено аналізу відносин, що виникають між різними суб’єктами у сфері агропромислового виробництва під час підготовки, вчинення «рейдерами» нападу, спрямованого на збір та привласнення чужого врожаю. Надано загальну характеристику діям «рейдерів» під час посягань на врожай сільськогосподарських виробників. Визначено основні види таких дій: захоплення земельної ділянки за підробленими документами або взагалі без них; застосування фізичного насильства; залучення до своїх дій недобросовісних нотаріусів, державних реєстраторів, корумпованих суддів та чиновників; укладання договорів оренди паїв чи земельних ділянок з власниками, які вже передали їх в оренду іншому добросовісному орендарю; підробка рішень судів, що залишилися на тимчасово окупованих територіях; реєстрація за собою права оренди на земельні ділянки на підставі підроблених документів; звернення до суду з позовом до підприємства про стягнення реальної або нібито наявної заборгованості. Стисло охарактеризовано способи, націлені на їх унеможливлення.