КРИМІНОЛОГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ У ЗАПОБІГАННІ КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ - Джужа, Олександр Миколайович; Сюравчик, Валерій Григорович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Актуальність статті обґрунтована необхідністю вивчення та удосконалення кримінологічного менеджменту у запобіганні кримінальним правопорушенням. Наголошено, що підвищення ефективності боротьби зі злочинністю потребує вирішення завдань щодо удосконалення кримінологічного менеджменту у запобіганні кримінальним правопорушенням, зміцнення авторитету органів, які беруть участь у цій боротьбі, що можливо лише за умови викорінення практики комерціалізації кримінально-процесуальних рішень. Окреслено складові кримінологічного менеджменту у запобіганні кримінальним правопорушенням. Зазначається, що кримінологічний менеджмент нині здійснюється на державному та регіональному рівні. Перший вид кримінологічного менеджменту (державний) пов’язаний з вирішенням завдань у сфері боротьби зі злочинністю, який здійснюють компетентні державні органи. Другий вид кримінологічного менеджменту (регіональний) реалізує завдання забезпечення кримінологічної безпеки регіонів, корпорацій, інших підприємницьких організацій, фірм тощо. Визначено, що кримінологічний менеджмент у приватному секторі націлений на забезпечення надійного функціонування та сталого розвитку підприємництва шляхом своєчасного розпізнання, профілактики, запобігання та припинення кримінальних загроз його законним інтересам, виявлення та мінімізації кримінологічних ризиків, захисту життя та здоров’я персоналу. Згідно поставлених мети та завдань, у статті використані загальні і спеціальні прийоми та методи наукового пізнання, серед яких: методи аналізу та синтезу; методи класифікації та групування, які дозволили опрацювати широкий спектр наукових дискусій з цієї проблематики.