ПРИНЦИПИ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КЕРІВНИКА МІЖРЕГІОНАЛЬНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ОРГАНУ ПАТРУЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ - Гречишкін, Юрій Анатолійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті проаналізовано засади управлінської діяльності керівника міжрегіонального територіального органу патрульної поліції. Констатовано, що вся сукупність принципів адміністративного права, що розглядаються у системній діалектичній єдності, відображає найбільш суттєві аспекти та особливості механізму адміністративно-правового регулювання. Виділено проблемний аспект, який безпосередньо впливає на розвиток адміністративного права, у контексті визначення та нормативного закріплення його основних принципів, у ролі якого виступає необхідність дотримання розумного балансу управлінських та правових механізмів. Сформульовано завдання з’ясування сутності адміністративно-правових принципів у сфері управління, що полягає у розширенні потенціалу права, з метою організації сфери діяльності суб’єктів громадського управління та підвищення його ефективності. Охарактеризовано практичну складову реалізації принципів діяльності керівника патрульної поліції, яка пов’язана з існуванням вкрай ускладнених механізмів державного управління у правоохоронній сфері, потребує вироблення нових правових підходів. Наголошено, що органічний, взаємно обумовлений зв’язок правових засобів та засобів організації системи управління є закономірною тенденцією адміністративного права, що підлягає послідовному обліку у процесі деталізації його принципів. Констатовано, що недостатня визначеність правових принципів, які виступають в ролі найважливішої конструктивної частини галузевого регулювання, є специфічною рисою національної системи адміністративного права. Доведено, що догматичне тлумачення принципів адміністративно-правової науки в якості вихідних, об’єктивно зумовлених основоположних засад, відповідно до яких формується й функціонує система та зміст цієї галузі права, не в повній мірі відповідає сучасним уявленням про зміст правових принципів.