ОБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СІМЕЙНО-ПОБУТОВІЙ СФЕРІ - Буряк, Катерина Михайлівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті досліджуються кримінальні правопорушення у сімейно-побутовій сфері, особливості їх об’єктивних ознак. Вказується, що ці кримінальні правопорушення розміщені у різних розділах КК України, проте мають схожі родові об’єкти, пов’язані зі злочинним посяганням на суспільні відносини, що складаються у сімейно-побутовій сфері і поділяються на сімейні відносини і відносини, що забезпечують права та інтереси дітей. Звернуто увагу, що обов’язковим потерпілим від цих кримінальних правопорушень є один з членів сім’ї, якому певним кримінальним правопорушенням заподіяно моральну, фізичну або майнову шкоду. Здійснено розподіл досліджуваних кримінальних правопорушень за безпосереднім об’єктом. У зв’язку з чим з об’єктивної сторони посягання на майнові сімейні відносини може характеризуватися порушенням права власності на майно, що належить іншому члену сім’ї або перебуває у спільній з ним власності, а також ненаданням іншому члену сім’ї коштів на його утримання, передбачених законом або шлюбним договором. Об’єктивна сторона посягань на немайнові сімейні відносини характеризується діяннями, що полягають у заподіянні їм шкоди шляхом домашнього насильства, злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною з боку батьків, опікунів чи піклувальників, підміни дитини, розголошення таємниці усиновлення (удочеріння) та незаконних дій щодо усиновлення (удочеріння). Посягання на відносини щодо нормального розвитку неповнолітніх з об’єктивної сторони характеризуються вчиненням суспільно небезпечних діянь, що завдають шкоду нормальному розвитку неповнолітніх шляхом фізичного, психічного або духовного насильства. В окремих випадках об’єктивна сторона аналізованих кримінальних правопорушень містить обов’язкову ознаку у вигляді настання суспільно небезпечних наслідків (істотної шкоди здоров’ю потерпілого, смерті неповнолітнього або інших тяжких наслідків).