ФОРМУВАННЯ СУБ’ЄКТНОГО СКЛАДУ ІНТЕГРОВАНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ КОРДОНОМ УКРАЇНИ З УРАХУВАННЯМ ДОСВІДУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Степанова, Юлія Петрівна; Халимон, Сергій Іванович; Ковальчук, Юрій Володимирович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті досліджується проблема суб’єктного складу інтегрованого управління державним кордоном України та шляхи його вдосконалення з урахуванням досвіду формування інтегрованого управління кордонами Європейського союзу. Констатується, що розвиток інтегрованого управління державним кордоном України (далі – ІУДК України) має особливе значення з огляду на ті важливі функції, які притаманні державному кордону в контексті забезпечення національної безпеки України. Україна поступово впроваджує інструменти інтегрованого управління кордонами з урахуванням досвіду формування інтегрованого управління кордонами ЄС (далі – ІУК ЄС), що свідчить про внесення змін до Закону України «Про національну безпеку України», де включені стратегічні основи ІУДК України.Суб’єктами ІУДК України є: Національна гвардія України та Збройні Сили України, МВС, МЗС, Мінінфраструктури, Мінфін, Державна міграційна служба України, Держмитслужба, Держпродспоживслужба, Держприкордонслужба, СБУ. Повноваження суб’єктів у цій сфері визначаються переважно нормативно-правовими актами, що встановлюють правове становище цих органів, а їх завдання на певний період конкретизуються у стратегічних та планувальних документах у сфері ІУДК України. Суб’єктний склад ІУДК України охоплює низку військових формувань, ключових міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та правоохоронних органів, державницькі інтереси яких охоплюють сферу функціонування державного кордону України.