КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ОЗНАКИ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ ПОСЛУГ - Тарасенко, Олег Сергійович; Умрихіна, Ірина Олександрівна; Дронік, Дмитро Сергійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті досліджується класифікація та ознаки поліцейських послуг як складника діяльності Національної поліції України. Підкреслено, що, незважаючи на часте використання терміна «поліцейські послуги» в законодавстві, його зміст, перелік і критерії досі не мають чіткого визначення, а це спричиняє правову невизначеність і ускладнює їх систематизацію, а також звужує підходи до оцінювання ефективності роботи Національної поліції. У статті запропоновано класифікувати поліцейські послуги за кількома критеріями: функціональним призначенням, характером взаємодії з громадянами, способом надання, обов’язковістю, оплатністю, терміновістю та рівнем взаємодії з іншими органами. Також визначено специфічні ознаки, які відрізняють поліцейські послуги від інших видів послуг, як-от адміністративні чи публічні. До таких ознак належать: сервісно-правоохоронна природа, специфічний суб’єкт надання, пріоритетність забезпечення публічної безпеки та правопорядку, обов’язковість у певних випадках, оперативність і негайність виконання, регулятивно-примусовий аспект, відсутність комерційного характеру, можливість ініціювання державою та соціальна орієнтація. Підкреслено важливість розроблення нормативного визначення поняття «поліцейські послуги», формування чіткого переліку послуг, які надає поліція, та створення механізмів оцінювання їх якості. У статті також наголошено на необхідності гармонізації поліцейських функцій із суспільними очікуваннями для зміцнення довіри громадян до поліції.