ВІДВІД СЛІДЧОМУ СУДДІ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ СПОСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВОСУДДЯ ТА ЗАХИСТУ ПРАВ ПОТЕРПІЛОГО НА СТАДІЇ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - Ципа, Сергій Іванович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
Статтю присвячено аналізу актуальних питань правового регулювання та практичного забезпечення права потерпілого на відвід слідчому судді на стадії досудового розслідування в кримінальному провадженні, особливостям та процесуальним механізмам такого забезпечення. Акцентовано на проблематиці практичної реалізації права на відвід на стадії досудового розслідування в кримінальному провадженні та механізмах забезпечення такого права. Проаналізовано праці вчених, які вивчали особливості та специфіку заявлення відводів слідчим суддям у кримінальних провадженнях. Розкрито практичні особливості та неузгодженості, що виникають у процесі реалізації права на відвід слідчому судді на стадії досудового розслідування в кримінальному провадженні. Висвітлено актуальні питання реалізації права на відвід слідчого судді відповідно до норм Кримінального процесуального кодексу України, практику Верховного Суду, а також позицію Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ). У статті досліджено проблемні питання забезпечення права потерпілого на відвід слідчого судді під час досудового розслідування в кримінальному провадженні з метою гарантування належного відправлення правосуддя та ухвалення судових рішень в Україні.У процесі дослідження викладено розуміння сутності інституту відводу, з’ясовано значення інституту відводу слідчого судді в дотриманні гарантій відправлення правосуддя на стадії досудового розслідування в кримінальному провадженні, вказано про необхідність дотримання міжнародних норм під час розгляду заяв про відвід, з’ясовано проблемні практичні питання порядку та особливості заявлення відводів слідчим суддям, а також проаналізовано актуальну судову практику вирішення таких відводів. Констатовано, що саме незалежне та неупереджене відправлення правосуддя є гарантією забезпечення прав і свобод кожного громадянина, а тому з метою ефективного захисту прав, свобод та законних інтересів потерпілого в кримінальному провадженні необхідно враховувати практичні особливості та застосовувати норми права, викладені в постановах Верховного Суду та рішеннях ЄСПЛ. За результатами правового аналізу чинних норм кримінального процесуального законодавства України, з урахуванням сучасної судової практики в частині забезпечення прав потерпілого на стадії досудового розслідування в кримінальному провадженні, надано пропозиції щодо усунення законодавчих колізій шляхом внесення доповнень до норм КПК України.