ВОЄННИЙ СТАН ЯК ОБТЯЖУВАЛЬНА ОБСТАВИНА КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ КОРИСЛИВОЇ СПРЯМОВАНОСТІ - Амельченко, Артем Сергійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
Статтю присвячено дослідженню ознак воєнного стану та їх впливу на ступінь суспільної небезпечності кримінальних правопорушень проти власності корисливої спрямованості. Обґрунтовано, що ознаки воєнного стану в Україні не мають прямого впливу на ступінь суспільної небезпечності зазначених кримінальних правопорушень. Крім того, через відсутність достатніх підстав додаткової криміналізації цих діянь шляхом введення до відповідних кримінально-правових норм такої особливо кваліфікуючої ознаки, як вчинення їх в умовах воєнного стану, запропоновано цю ознаку виключити зі статей 185–187, 189–191 КК України, а замість неї включити ознаку вчинення цих діянь «з використанням умов воєнного стану, зокрема, масового залишення власниками об’єктів своєї власності».