ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, СКОЄНИХ У КОНТЕКСТІ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ - Вигівський, Іван Михайлович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті наголошується, що, згідно з кримінально-процесуальним законодавством, для розслідування кримінальних правопорушень у контексті збройного конфлікту залучається особа, яка має спеціальні знання та навички у використанні технічних чи інших засобів. У більшості кримінальних проваджень допомога спеціаліста використовувалася в різних формах, як процесуальних (участь суб'єктів спеціалізованих знань у слідчих (розшукових) діях), так і непроцесуальних (отримання консультацій, пояснень, проведення попередніх досліджень). Зважаючи на різноманітність об'єктів, що підлягають огляду, слідчому необхідно залучати значну кількість спеціалістів.Залежно від типу об'єкта, окрім звичайного спеціаліста-криміналіста, можуть знадобитися вузькопрофільні експерти, такі як експерти з вибухових речовин, балістики, експерти з озброєння, фахівці з ракетних та авіаційних технологій, артилеристи, механіки тощо. Також можуть бути залучені пожежники або співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій для огляду місця пожежі, кінологи зі службовими собаками, судові експерти або лікарі для огляду тіл, а також біологи для збору зразків ДНК та інші фахівці. Значно підвищує ефективність розслідувань можливе залучення різних категорій спеціалістів, таких як вчителі, психологи, лікарі, автотехніки, експерти в будівельно-технічній галузі, судові експерти, судово-медичні експерти, портретисти, біологи, інженери-технологи, технологи у фізичній та хімічній галузях, фахівці з екології, фахівці у галузі культури та мистецтва, експерти з вибухових речовин, балістики, експерти зі зброї, газу, енергетики та технічного нагляду.Для того, щоб належним чином довести факт скоєння кримінальних правопорушень у контексті збройного конфлікту та забезпечити їх ефективне розслідування окреслено такі галузі експертизи: ідентифікація засобів та знарядь вчинення кримінальних правопорушень (спосіб виготовлення вибухового пристрою та його структурних елементів, спосіб його встановлення, маскування та детонації тощо).