ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ МІСЦЬ НЕСВОБОДИ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ - Сухораб, Руслан Сергійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті розглядається питання організаційно-правового забезпечення діяльності місць несвободи Державної прикордонної служби України (ДПСУ) в умовах сучасних загроз для національної безпеки. У контексті збройної агресії російської федерації та реформування правоохоронної системи особлива увага приділяється вдосконаленню правового регулювання та організаційної структури місць тимчасового утримання осіб, затриманих на державному кордоні. Акцентовано на необхідності адаптації нормативно-правової бази до міжнародних стандартів, включаючи Європейську конвенцію з прав людини та практику Європейського суду з прав людини. У дослідженні наголошено на важливості збалансування прав затриманих осіб та потребі в оперативному реагуванні на загрози безпеці. Зокрема, підкреслено важливість розроблення механізмів для запобігання порушенням прав людини та підвищення ефективності громадського контролю, а також удосконалення механізмів надання медичної та правничої допомоги затриманим.