ДОПУСК ДО КЕРУВАННЯ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ У СТАНІ СП’ЯНІННЯ: ПРОБЛЕМАТИКА ВИЗНАЧЕННЯ СУБ’ЄКТА АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОСТУПКУ - Червінчук, Андрій Васильович; Алфьоров, Сергій Миколайович; Ніколайчук, Світлана Василівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті досліджено правову природу допуску до керування транспортними засобами у стані сп’яніння в контексті застосування частини 1 статті 129 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Здійснено аналіз нормативно-правових актів, що регламентують передрейсовий контроль водіїв, а також виявлено суперечності між змістом законодавства та практикою його застосування. Особливу увагу приділено проблемі визначення суб’єкта адміністративної відповідальності за допуск особи до керування транспортом у стані сп’яніння. Доведено, що чинна редакція статті 129 Кодексу України про адміністративні правопорушення не охоплює всіх фактичних учасників процедури допуску, зокрема медичних працівників, що створює умови для латентності правопорушення. Обґрунтовано необхідність розширення кола суб’єктів відповідальності, уточнення терміна «допуск» у вузькому розумінні, а також запропоновано напрями вдосконалення адміністративно-деліктного законодавства з метою підвищення ефективності контролю за безпекою дорожнього руху.