АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ВСТАНОВЛЕНИХ ОБМЕЖЕНЬ ПІД ЧАС ДІЇ РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ - Дрок, Ірина Сергіївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Статтю присвячено дослідженню адміністративної відповідальності за порушення встановлених обмежень під час дії режиму воєнного стану. У роботі акцентовано увагу на адміністративній відповідальності за порушення таких обмежень, як комендантська година та спеціальний режим затемнення. Авторами здійснено юридичний аналіз положень проєкту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності за порушення встановлених обмежень в умовах дії воєнного стану». Запропоновано обґрунтовані зміни та доповнення до нього. Також досліджено вітчизняну судову практику. Підтримано позицію суду щодо притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 185 КУпАП за невиконання законних вимог поліцейського припинити порушення комендантської години та рекомендовано запровадити відпрацьований алгоритм дій поліцейського у випадку виявлення порушення обмежень, встановлених на час дії воєнного стану. Зроблено висновок про нагальну необхідність визначення адміністративної відповідальності за порушення встановлених обмежень в умовах воєнного часу. Наголошено на необхідності розробки деталізованої нормативно-правової бази для запобігання підміни понять та використання правових прогалин у судовій практиці оскарження рішень поліції, а також удосконалення процесуальних механізмів реалізації запропонованих матеріально-правових норм.